SHOL:n lyhytvaihdot IADS:n ja EDSA:n kautta

 

SHOL ry eli Suomen hammaslääketieteen opiskelijain liitto ry on Suomen kaikkien kaupunkien hammaslääketieteen ainejärjestöjen / kandiseurojen kattojärjestö. Dentinan jäsenenä olet automaattisesti SHOL:n jäsen ja pystyt osallistumaan SHOL:n kautta lyhytvaihtoihin, vaapaehtoistyöhön tai muuhun kansainväliseen toimintaan! SHOL ry on jäsenenä sekä IADS:ssä sekä EDSA:ssa, jotka ovat 2 hammaslääketieteen opiskelijoiden kansainvälistä järjestöä.

 

IADS

International Association of Dental Students on perustettu vuonna 1951 ajamaan hammaslääketieteen opiskelijoiden koulutuksellista etua maailmanlaajuisesti. Tällä hetkellä noin 60 jäsenmaata kuuluu organisaatioon.

IADS järjestää lyhyitä 1vk-1kk pituisia vaihtoja ja vapaaehtoistyöprojekteja. Niissä osallistutaan hammaslääketieteen opetukseen, päästään seuraamaan, avustamaan tai itse tekemään potilastyötä sekä tutustutaan maan kulttuuriin.

 

IADS Vaihtotyyppit

ICEP

International Clinical Exchange Program on opiskelijoiden järjestämä kliininen lyhytvaihto, jonka kesto on viidestä päivästä kahteen viikkoon. Vaihdossa on minimissään 5 klinikkaharjoittelupäivää. Kohteet löydät vaihtoportaalista alla olevasta linkistä:

https://exchange.iads-web.org/login

Päästäksesi lyhytvaihtoon sinun tulee ensin rekisteröityä sivustolle, jossa Suomen NEO eli National exchange officer hyväksyy tunnuksesi, jonka jälkeen pääset tutustumaan vaihtoportaaliin ja valitsemaan kohteen! Lyhytvaihtoja järjestetään ympäri vuoden, myös kesäaikaan.

 

ICEP+

ICEP:stä lyhyempi vaihtotyyppi, jonka kesto 3-7 päivää. Vaihdossa miniminä on 1 klinikkaharjoittelupäivä. Tähän tulossa päivitystä portaalin osalta, toistaiseksi tietoa vaihtoon hausta Facebookin ja nettisivujen kautta.

 

 

IDRP

International Dental Research Program on IADS:n järjestämä tutkimusvaihto, joka on kestoltaan 2-8 viikkoa. Sen kautta osallistutaan esim. paikallisen yliopiston tai yksityisen tutkimusryhmän järjestämään tutkimusprojektiin. Paikat löytyvät IADS:n nettisivuilta. https://iads-web.org/programs/score/idrp/

Lisätietoja voi myös kysellä tutkimusvaihtovastaavalta: iso@iads-web.org

 

IVP

International Volunteer Program ovat IADS:n vapaaehtoistyöprojekteja, joiden kautta halutaan edistää suun terveyttä tukemalla kehitysmaita. Vapaaehtoistyöprojektit järjestetään maissa, joissa hammashoidon taso on vielä puutteellisella tasolla. IVP:t julkaistaan mm. nettisivuilla ja Facebookissa.

Lisätietoja voit myös kysellä osoitteesta: volyntary@iads-web.org

 

 

 

EDSA

European Dental Students’ Association eli EDSA on perustettu vuonna 1988 sisältäen n. 30 jäsenmaata. EDSA ajaa eurooppalaisten opiskelijoiden etuja ja järjestää aktiviteettejä opiskelijoille! Se järjestää lyhyitä 1-2vk mittaisia koulutustapahtumia, joista Summer Campit ja EVP:t ovat suosituimpia.

 

EDSA Vaihtotyypit

EVP

European Visiting Program on ICEP:iä vastaava lyhytvaihto kestoltaan 5-10 päivää. Tässä vaihtotyypissä ei ole välttämättä klinikkaosuutta painottuen enemmän social programmiin sekä luentoihin ja muihin workshoppeihin. Lisäksi tutustutaan maan nähtävyyksiin, kulttuuriin ja eri maiden hammaslääketieteen opiskelijoihin. Myös iltaisin rentoa ohjelmaa riittää! Ilmoittautumiset nettisivun, Facebookin ja Instagramin kautta.

Ompeluharjoitus banaaneille workshopissa

 

 

Summer Camp

EDSA:n kesävaihto kestoltaan 5-7 päivää. Rentoa ohjelmaa ja muihin hampaan opiskelijoihin tutustumista kesävaihdossa! Summer Camp on oivallinen tapa tutustua ulkomaalaisiin kollegoihin ja oppia lisää hammaslääketieteestä. Ilmoittautumiset EDSA:n nettisivujen ja Facebookin / Instagramin kautta. IADS:llä myös välillä Summer Camppeja! Vastaava EDSA:n kanssa.

 

 

 

IADS ja EDSA Kongressit

Opiskelijan on myös mahdollista osallistua IADS:n kongresseihin, joita järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Kongressit tarjoavat luentoja, workshoppeja sekä vapaa-ajan ohjelmaa kuten kaupunkiin ja maan kulttuuriin tutustumista. Kongressien kesto on tyypillisesti 5-7päivää. Kongresseihin ilmoittautumisesta tiedotetaan IADS:n Instagram- ja Facebook –sivustoilla.

IADS:n kevään kongressi on MYM eli Mid-Year Meeting ja syksyn kongressi AC eli Annual Congress. EDSA:n kongressit / yleiskokoukset ovat nimellä EDSA Spring / Summer Meeting. Mahdollista on osallistua myös pre- ja postkongresseihin, joissa tutustutaan paikallisen maan nähtävyyksiin ja kulttuuriin kiertäen eri paikkoja ja kaupunkeja maan sisällä.

 

Maisemia Mostarista Bosnia-Hertsegovinasta IADS:n kongressireissulta vuodelta 2020

 

IADS ja EDSA järjestävät myös paljon webinaareja, verkkokoulutuksia, erilaisia projekteja ja kampanjoita jne. Mikäli kiinnostuit voit hakea lisätietoa myös järjestöjen nettisivuilta:

IADS: http://www.iads-web.org

EDSA: https://www.edsaweb.org

 

Mikäli lisäkysymyksiä herää, voit ottaa yhteyttä myös SHOL:n ulkoasiainvastaaviin – löydät yhteystiedot SHOL ry:n nettisivuilta shol.fi. Lisäksi shol_ry Instagramissa ja Facebookissa lisätietoja. Ajankohtaisimman tiedon IADS:n ja EDSA:n toiminnasta ja lyhytvaihdoista saat seuraamalla IADS:n (ig: iadsweborg) ja EDSA:n Facebook- ja Instagram-sivuja, johon tulee aktiivisesti tietoa tulevista tapahtumista ja projekteista!

 

Hakekaa myös rohkeasti mukaan ulkomaanvastaavan toimintaan, mikäli ulkomaantoiminta kiinnostaa! EDSA tai IADS ulkomaanvastaavina tutustuu ulkomaalaisiin hammaslääketieteen opiskelijoihin sekä pääsee mukaan myös SHOL ry:n toimintaan tutustuen myös muiden kaupunkien suomalaisiin opiskelijoihin. Loistava tilaisuus kansainvälistyä mm. kongressien kautta ja saada uusia ystäviä ympäri maailman.

 

Tsemppiä vaihtoon hakemiseen!

 

 

Lisätietona OS eli Odontologiska Spelen

OS on pohjoismaalaisten hammaslääkäriopiskelijoiden kolmipäiväinen tapahtuma. Kyseessä on leikillinen kisa muiden maiden joukkueita vastaan. (vrt. kaupunkisuunnistus) Joka kaupungista yleensä kootaan joukkue rentomieliseen kisaan. Tapahtuma järjestetään vuosittain eri kaupungissa ympäri pohjoismaita. Kootkaa porukka ja lähtekää rohkeasti mukaan tapahtumaan kisailemaan!